De 6 principes van neurokinesiologie

1. Verstoring van balans

Je lichaam is een perfecte afgestelde machine. Tenminste, zo is het bedoeld. Al vanaf je geboorte kunnen er verstoringen ontstaan. Door een val of een ongeluk. Door ziekte of langdurige stress. Hierdoor kun je klachten krijgen. Soms kunnen die jaren sluimeren totdat er 'ineens' sprake is van een hernia, migraine of hardnekkige vermoeidheid. Door tijdig in te grijpen en beter te leren luisteren naar je lichaam, kun je extreme klachten voorkomen. Neurokinesiologie helpt hierbij.

2. Het ingebouwde alarmsysteem

Neurokinesiologie onderkent het belang van het ingebouwde alarmsysteem dat als een soort virusscanner het lichaam voortdurend controleert. Als er bijvoorbeeld iets niet meer goed werkt bij een wervelgewricht door een val, gaat er een intern alarm af. Als reactie hierop begint het lichaam onmiddellijk met overcompensatie. De spiertjes om de getroffen wervel worden hierdoor extra belast en krijgen een extra taak; druk opvangen om de wervel te beschermen tegen verdere beschadiging.

Het alarmsysteem stelt prioriteiten. Het moet kiezen tussen een beknelde zenuw en een verder beschadigde wervel en omliggende spieren die extra taken moeten vervullen. Wanneer de zenuw uitvalt of bekneld raakt, komt het hele verzorgingsgebied van die zenuw in de problemen. Het systeem kiest daarom altijd voor de oplossing die op de korte termijn het meeste effect sorteert: de spiertjes harder laten werken. Dit kan je lichaam een tijdje volhouden, maar als dit compensatiegedrag te lang aanhoudt, kan men door de jaren heen allerlei nieuwe klachten ontwikkelen zoals lokale overbelasting, schouderklachten, rugklachten en migraine. Daarom richt neurokinesiologie zich niet alleen op de symptomen, maar probeert vooral de onderliggende oorzaak van de klachten te identificeren en te behandelen.

3. Verstoringen opsporen

Neurokinesiologie onderzoekt het functioneren van de gewrichten binnen je bewegingsapparaat. Hiervoor worden al je gewrichten gestructureerd onderzocht. Bijvoorbeeld met eenvoudige spiertesten. Hierdoor ontdek je waarom een klacht op een bepaalde plek tot uiting komt. Maar ook wat de oorzaak daarvan is. Door middel van gerichte manipulaties doorbreekt neurokinesiologie oude patronen en herstelt de harmonie in bewegingsapparaat en spiergroepen.

4. De wervelkolom

Vanuit deze plek ontspringen er zenuwen naar alle uithoeken van je lichaam. Elke zenuw verzorgt een eigen gebied en communiceert met de hersenen. Een zenuw ontvangt signalen vanuit de hersenen, maar geeft zelf ook signaleren door. Wanneer een gestoorde wervelfunctie leidt tot een beknelde zenuw, kun je voorstellen dat dit tot allerlei klachten kan leiden. De wervelkolom staat daarom centraal bij neurokinesiologie.

5. Het zenuwstelsel

Jouw lichaam beschikt over een autonoom zenuwstelsel. Dit regelt je hartslag, lichaamstemperatuur, ademhaling en spijsvertering. Dit autonome stelsel bestaat uit een parasympatisch en sympatisch zenuwstelsel. Het parasympatisch zenuwstelsel zet jouw lichaam in een rust- en herstelstand. Het sympatisch stelsel zet het lichaam in de actiestand. Door verstoringen kan er disbalans ontstaan tussen rust en herstel. Dit kan leiden tot klachten zoals migraine, depressiviteit, allergie├źn, restless legs, hyperventilatie, keel-, neus- en oorklachten en vermoeidheid. Neurokinesiologie spoort deze verstoringen op en zorgt ervoor dat de balans wordt hersteld.

6. Het bewegingsapparaat

Het bewegingsapparaat bestaat uit alle gewrichten van je lichaam met hun bijbehorende spieren en zenuwen. Het bewegingsapparaat is een eenheid. Dat wil zeggen dat de bewegingsmogelijkheden van elk gewricht invloed heeft op andere gewrichten. Je lichaam is altijd bezig om een houding te vinden waarin klachten zo dragelijk mogelijk zijn. Hierdoor kan een uitwijkhouding ontwikkeld worden. Ook hierdoor kunnen klachten ontstaan. Neurokinesiologie richt zich op het herstel van de harmonie in het bewegingsapparaat.

Wat de behandeling inhoudt

Neurokinesiologie

Neurokinesiologie herstelt de natuurlijke blauwdruk van je gewrichtensysteem en de spieren. Gerichte bewegingen en zachte manipulaties mobiliseren je wervels, resetten je spieren. Het alarmsysteem in je hersenen krijgt het signaal door dat de functie van het gewricht is hersteld. Het verdedigingsmechanisme wordt uitgezet en hiermee ook de overcompensatie van spiergroepen.

Eerste bezoek

In het eerste bezoek inventariseren we de klachten die je ervaart. We kijken naar de klachten van nu, maar proberen ook te achterhalen hoe en wanneer ze zijn ontstaan. Daarna neem je plaats op de behandeltafel. We onderzoeken je bewegingsapparaat van top tot teen. Door te kijken, door te bewegen, maar ook door te voelen. Dan volgt de behandeling en sluiten we de eerste sessie af met advies en een simpele oefening voor thuis.

Vervolgbehandeling

Tussen de eerste en de tweede behandeling plannen we altijd enkele weken. Zo kan je lichaam zich aanpassen aan de correcties die we in de eerste behandeling hebben uitgevoerd. In de vervolgbehandelingen kijken we welke patronen zijn doorbroken en waar het lichaam zichzelf begint te herstellen. Vaak boek je na drie behandelingen al grote vooruitgang.

De neurokinesioloog maakt alleen gebruik van manuele handelingen om klachten op te sporen en gewrichten en spieren te herstellen. Er wordt niet gekraakt. Na drie behandelingen moet er al verbetering behaald zijn.

Vaak merk je al na drie behandelingen verbetering!
Van je kleine teen tot aan je schedel: neurokinesiologie brengt alle onderdelen van je bewegingsapparaat in harmonie
Reset naar de natuurlijke balans tussen rust en herstel
Verbetering van functiegestoorde gewrichten
Herstel van overbelaste gewrichten en spieren
Beter gebruik en meer flexibiliteit van spieren
Meer vitaliteit, fitheid en lenigheid
Vertraging van de veroudering van je lichaam
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram